undermenu
 
 
 
under_undermenu

Untitled Document

TIDEN FØR FOOTBAG
--------------------------------------------------------------------------------------
Gamle folkefærd fra Sydøstasien og de nordamerikanske indianere har haft tradition for at benytte forskellige sparkeobjekter, når tiden var til fysisk udfoldelse og leg. Disse første sparkeobjekter var ofte små håndsyede poser eller fjerbold-lignende genstande.

 

Gennem historien har der været mange forskellige typer spil med specifikke regler og formål. I nogle tilfælde har det været tilladt at bruge hænder og arme, men ellers har disse forskellige spil haft det til fælles, at man skulle bruge fødderne og benene til at holde objektet i luften. Ruinerne i Palenqe, Mexico forklarer hvordan Maya-indianerne også havde spil, hvor ben, fødder og bold var de centrale elementer. Ingen tvivl om at footbag freestyle har sine rødder i disse gamle spil om at beherske tyngdekraften. 

I blandt andet Laos, Thailand og Malaysia har man gennem århundreder benyttet en bambus kugle på størrelse med en lille håndbold, også kaldet en Takraw. Spillet med denne bold bliver kaldt Sepak Takraw og udøves oftest på en net bane. Dette gamle spil blev i 60'erne udviklet til en moderne konkurrencesport og er i dag blandt de mest populære sportsgrene i Thailand og Malaysia. Footbag net spillere har hentet meget inspiration fra dette fantastiske net spil. Der bliver spillet Sepak Takraw dagens i Danmark og du kan finde det danske takraw site lige her!


HISTORIEN OM FOOTBAG

--------------------------------------------------------------------------------------
Den første moderne footbag blev udviklet i 1972 af Dr. Mike Marshall. Den var lavet af bunden af en sok fyldt med ærter, som Mike Marshall forsøgte at beherske ved kun at bruge fødderne til at sparke og kontrollere med.

Mike Marshall John Stallberger Allan Hartmann Petersen Torben Wigger

Mike Marshall viste sin nye hobby til en tidligere amerikansk fodboldspiller, John Stallberger, som han mødte ved en lokal festival i Oregon, USA. De to begyndte at spille sammen. Den lille bønnepose gav de navnet "Hacky Sack". Grunden til navnet var, at de sagde "let's hack the sack " til hinanden, når de ville spille sammen. I begyndelsen eksperimenterede de med forskellige størrelser på Hacky Sack'en. Det originale design bestod af slidt denim fyldt med ris, ærter eller bønner. Mike Marshall og John Stallberger var i 1975 klar til at bryde igennem på det amerikanske marked med Hacky Sack'en. Men Mike Marshall fik et dødeligt hjerteanfald en nat, hvor han lå og sov. Han døde i en alder af 28 år. Denne tragiske hændelse fik heldigvis ingen indflydelse på Stallbergers drøm om at få Hacky Sack'en udbredt i USA. Med fornyet inspiration og motivation lykkedes det ham at få deres fælles drøm, om at udbrede fænomenet, til at gå i opfyldelse.

Mange andre pionerer har været med til at udvikle sporten i gennem 70'erne og 80'erne. Du kan læse om dem alle sammen i Hall Of Fame Der er to danskere repræsenteret på denne liste, hvor der ellers fortrinsvis optræder amerikanere. Den første hedder Torben Wigger og bragte faktisk den første Hacky Sack til Europa i 1980. Den anden hedder Allan Hartman Petersen, fire gange all-round verdensmester i årene fra 1993-1996. Samtidig bidrog Allan til at udvikle og udbrede footbag som konkurrencesport i Europa. Hans evner til at sy footbags var legendariske og påskønnet af alle topspillere. En lang række af de mest benyttede footbagdesign er i virkeligheden Allans inovationer.

I begyndelsen af 80'erne gjorde massive salgskampagner i USA Hacky Sack'en til en så stor dille, at fænomenet virkelig bed sig fast. Hacky Sack blev et varenavn og tilknyttet til en bestemt producent. Derfor fik selve sporten og konceptet omkring Hacky Sacken et nyt, universelt navn: footbag. Der er dog stadig mange, der kender og bruger begrebet Hacky Sack. Sideløbende var sporten blevet moden nok til at der udviklede sig to grundliggende variationer: Footbag Net og Footbag Freestyle. 

Kvaliteten og specialiseringen af footbags er i dag blevet væsentligt højere siden de oprindelige primitive Hacky Sacks dominerede markedet. Antallet af discipliner, udøvere og klubber i hele verden er steget markant gennem de sidste 20 år og særdeles eksplosivt de sidste 5 år. Dette skyldes blandt andet Internettets muligheder for nem adgang til information, kommunikation og videoklip. Begrebet footbag eller hacky sack er blevet en del af den moderne livsstil og for langt størstedelen af alle der spiller er det en funky leg og udfordring. De træner ikke hele året, men bruger footbag som en sjov, udfordrende og cool sommer aktivitet. Footbag er frem for alt en undergrundssport som bliver dyrket på kryds af forskellige aldre og kulturer.    


Kontakt footbagdenmark