undermenu
 
 
 
under_undermenu

ETIKETTE
--------------------------------------------------------------------------------------
Freestyle etikette er nogle generelle retningslinier omkring spilmæssig og medmenneskelig respekt.

Alle venner der spiller jævnligt har uden tvivl deres egen måde at spille på, og måske også nogle regler som fungerer fint inden for deres gruppe. Men hvis man skal spille med andre end vennerne, kan det være praktisk at kende lidt mere til den generelle freestyle etikette. Først skal man være opmærksom på at der er forskel på etiketten i Old School og New School freestyle , da de to varianter har hvert sit formål.


OLD SCHOOL
--------------------------------------------------------------------------------------

Old School freestyle er den oprindelige måde at spille freestyle footbag på. De fleste grundliggende tricks og bevægelser blev udviklet i gennem 80'erne bliver stadigt benyttet flittigt den dag i dag. Mange af disse grundliggende tricks og bevægelser er meget enkle og derfor mulige at udføre, afbrudt af spark i et roligt tempo.

I Old School freestyle er spillestilen mere orienteret om gruppens succes end om den enkelte spillers tekniske fremgang. Det er en hovedregel at man ikke giver bag'en op til sig selv, men i stedet til en medspiller. Det er i det hele taget god etikette at få afleveret footbag'en så optimalt så muligt til en medspiller efter spark og tricks så den bliver holdt i spil så længe så muligt. Man afleverer altså footbag'en inden man taber den og mens man stadig har kontrol over bag'en. Man behøver ikke at sige undskyld hvis et spark ikke lykkes, for ordet bliver hurtigt slidt op og mister værdi. Alle giver HI-5 når en fælles tur med mange afleveringer, tricks og redninger er overstået.


NEW SCHOOL
--------------------------------------------------------------------------------------
New School freestyle hentyder til den nye måde at spille freestyle footbag på, som er mere aggressiv og teknisk betonet. New School er en udvikling af Old School opstået i takt med at spillet er blevet meget mere teknisk og planlagt end enkelt og intuitivt.

New School footbag går ud på at kæde en lang række tricks sammen af forskellig sværhedsgrad ind til man dropper eller stopper. I New School freestyle er spillestilen omvendt mere orienteret om den enkelte spillers teknik end om gruppens succes som helhed. Denne type spil er karakteriseret ved at spillerne koncentrere sig om mange og meget teknisk betonede tricks, og ikke helt så meget om at tabe bag'en. Hvis der bliver spillet i en gruppe kan den enkelte spiller køre på til han enten taber footbag'en eller stopper med vilje. En normal regel er, at spillere ikke får mere end ét forsøg per gang, selv om de kikser. Uanset om man spiller på den ene eller den anden måde er det altid høfligt at sende bag'en videre, når man dropper. Ved eventuelle undtagelser kan den næste spiller i rækken give et ekstra forsøg til den spiller, der har kikset.  Alle giver HI-5 til en spiller når vedkommende har succes i en tur og får lavet mange og svære tricks.

Det er væsentligt at huske i både Old School og New School, at man skal udvise respekt for begge typer spil, da de hver har deres styrker. Mange nyder da også begge dele hvilket gør dem til væsentligt bedre allround footbag spillere. Man kan sige at det er godt at have et nysgerrigt og åbent sind uanset hvor man starter eller hvad der umiddelbare tiltaler en i begyndelsen.


SKUFLE
--------------------------------------------------------------------------------------
En ting der er vigtig at huske i både Old School og New School footbag, er at man skal udvise respekt for andre menneskers footbags. ”Det gør jeg sgu da også”, tænker du måske og du har sikkert ret, men læs alligevel hvad der står herunder.

   

Det at skufle, er en måde at samle bag'en op på med foden. Når bag'en ligger på jorden kan en hurtig bagudrettet bevægelse på toppen af bag'en få denne til at trille op på foden. Se illustration ovenfor. Det samme gøres ofte med en fodbold, men forskellen er at hvis du gør dette på en ordentlig freestyle footbag vil du påføre den rigtig meget skade. Hvis du spiller med din egen bag er det en privat sag om man ønsker at være footbag-sadist, men hvis du spiller med andres bag er det meget dårlig etikette at skufle. Generelt er man er nødt til at udvise respekt for andre menneskers ting, men især mht. footbags! En god bag er en spillers bedste ven. Og man kan jo ikke bare gå hen og smadre en eller anden andens bedste ven sådan helt skødesløst.Kontakt footbagdenmark